Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem
- +

Aktuálne >>

Aktivovať kód akcie 125.354

Francúzski cukrári sú známi prevažne výrobou chutných makróniek. Za niekoľko generácií sa im podarilo z obyčajných oválov z vajec, cukru a mandlí vytvoriť výbornou delikatesu. I keď sú makrónky skôr postrach aj pre skúsených cukrárov, vďaka svojej prácnosti a náročnosti na cukrárske potreby, pokúsili sme sa pripraviť pre Vás recept na túto maškrtu.

Aj Vy si tak môžete dopriať atmosféru parížskej kaviarne u seba doma bez zbytočných nákladov za cukrárske potreby.

Recept na cca 40 ks makróniek

Cesto:

  • 50 g mandľovej múčky (alebo na jemno namletých mandlí)
  • 60 g cukru kryštál
  • 100 g cukor práškový
  • 2 bielky
  • kakao alebo potravinárske farbivo

Tip: do cesta môžete podľa chuti pridať tiež škoricu alebo kokos

Náplň:

  • marmeláda
  • maslový krém
  • mascarpone s ovocnou marmeládou
  • čokoládový krém

Počas prípravy sme použili Súpravu na prípravu makróniek od spoločnosti Blancheporte. 

Bielky šľaháme do nepríliš pevného snehu a potom do neho postupne zašľaháme cukor kryštál. Šľaháme tak dlho, dokiaľ nebude sneh ozaj tuhý. Teraz je čas makrónky nafarbiť podľa ľubovôle. Pre prírodné biele makrónky nepridávame nič, hnedé získame pridaním kakaa, ďalšie pestré farby pridaním niekoľkých kvapiek potravinárskeho farbiva. Do vyšľahaného a nafarbeného snehu z bielkov a cukru vmiešame mandľovú múčku (alebo na jemno namleté mandle)zmiešanú s práškovým cukrom (pokiaľ sa Vám zdá cesto príliš riedke pre istotu pridajte 10 g škrobovej múčky).

Umývateľné cukrárske vrecko naplníme zmesou a opatrne nastriekame do vytvarovaných koliesok na silikónovej forme. Tým docielime, že ozaj všetky kolieska budú rovnaké (jednoduchšie sa zlepujú), a na tanieri budú pôsobiť ako od profesionálneho cukrára.

Kolieska necháme 30 min. odpočinúť, aby zaschli a behom pečenia nepopraskali. Potom ich pečieme 10-15 minúť pri teplote 140-160˚C podľa skúseností s vlastnou rúrou (ma sa osvedčilo piecť ich15 minút pri teplote 150˚C v teplovzdušnom režime). Po upečení by mali makrónky zostať vnútri mäkké.

Upečená kolieska necháme na plechu vychladnúť, potom opatrne dáme dole a pomocou náplne zlepujeme 2 kolieska k sebe.

Na makrónkach si môžete pochutnať ihneď po upečení a zlepení, ale ešte lepšie chutia uležané do druhého dňa.

Recept na čokoládový krém:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 125 g tmavej čokolády na varenie 
  • ríbezľová marmeláda podľa chuti

Smotanu uvaríme a prelejeme ju do misy s nalámanou čokoládou a miešame tak dlho, než sa čokoláda celkom nerozpustí (prípadne na chvíľku zahrejeme vo vodnom kúpeli) Podľa chuti môžeme pridať tiež ríbezľovú marmeládu. Krém musíme nechať celkom vychladnúť, a potom začneme zlepovať.

Dobrú chuť!


Prihlásenie
Registrovať
Zabudnuté heslo
Zabudnuté heslo
X
X
X
X