Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem
- +

Aktuálne >>

Aktivovať kód akcie 125.354

Prichádzajúca jeseň Vám prináša bacuľaté a žiarivé dyne, ktoré sa stanú nevyhnutnou ingredienciou vo Vašej kuchyni! Rady, informácie a recepty, neváhajte a čítajte ďalej…

Rady
Celé plody dyne môžete uchovávať niekoľko mesiacov na chladnom a vetranom mieste. Akonáhle dyňu rozkrájate, je treba ju potom spracovať do niekoľkých dní. Napriek svojej nutričnej hodnote predstavuje dyňa ovocie (nie, naozaj sa nejedná o zeleninu), ktoré sa v kuchyni využíva skôr zriedka. Je teda najvyšší čas si osvojiť dyňové kulinárske umenie.

Fantastická výživová hodnota!
Kvôli vysokému podielu vody sa dyňa vyznačuje nízkou kalorickou a energetickou hodnotou. Zároveň je bohatá na draslík, vitamín A a vďaka nízkemu obsahu sodíku je vhodná pre diétny režim bez soli. Významný podiel betakaroténu (cca 80%), zdroje vitamínov a antioxydantov, spôsobujú sýto oranžovú farbu. Obsiahnutá vláknina normalizuje črevné funkcie, zvlášť pokiaľ dyňu pripravíte ako pyré alebo polievku.

Gurmánsky recept
dezert
Dyňový cheesecake
(pre 6 osôb)
Príprava deň vopred - dĺžka pečenia: 50 min.
1 dyňa Potimarron (Hokkaido) (milujeme jej gaštanovú chuť!)
Cesto:
balíček maslových sušienok, 50 g rozohriateho masla, 50 g tmavého cukru, 75 g orechov
Náplň:
300 g mäkkého tvarohu, 3 polievkové lyžice tučné zakysanej smotany, 3 vajíčka, 1 polievková lyžica hladkej múky, 75 g cukru, štipka škorice, muškátového orieška a zázvoru podľa chuti
Poleva:
6 polievkových lyžíc tučnej zakysanej smotany, 4 polievkové lyžice práškového cukru

  • Dyňu nakrájajte na veľké kúsky, vydlabte jadierka a cca 20 minút ju povarte vo vode. Ďalej ju olúpte a odvážte 200 g. Predhrejte Vaši rúru na 150˚ (stupeň 4/5).
  • V robote rozdrvte všetky ingrediencie pripravené na cesto. Hmotu natlačte na odnímateľné dno tortovej formy a dajte na 15 minút do chladničky, aby zatuhla.
  • Premiešajte ingrediencie pre náplň + dyňu a vytvorte hladkú zmes. Krém nalejte na sušienkový podklad a dejte piecť na 50 minút do rúry.
  • Pripravte si polevu, ktorou potriete vychladnutú tortu.
  • Cez noc dajte do chladničky. Tortu vyklopte z formy a servírujte spolu s marhuľovým alebo broskyňovým kompótom.
     

Ozajstná delikatesa prajeme dobrú chuť!


Prihlásenie
Registrovať
Zabudnuté heslo
Zabudnuté heslo
X
X
X
X