Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti cookies. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií tu.

Rozumiem
- +

Aktuálne >>

Aktivovať kód akcie 125.354

Trdelník každý z nás isto pozná z letných pútí a vinárskych slávnosti. Vôňa škorice sa nesie všade po okolí a málokto dokáže odolať tejto sladkej pochúťke vo tvare veľkej dutej krémešky. Preto som sa rozhodla, pripraviť pre Vás návod na trochu iný trdelník.

Niečo málo z histórie:
Až budete svojej rodine či priateľom servírovať trdelník, prekvapte ich trochou histórie o tejto pochúťke. Ale musíte byť naozaj pohotoví, pretože po pár hodinách sa po nej doslova zľahne zem! História trdelníka siaha až k 18. storočiu. Maďari, Slováci i Česi sa často sa prú o jeho históriu. Pravdou je, že naši predkovia piekli trdelník od pradávna a v každom kraji s malými obmenami. Vždy podľa toho, čo ponúkala okolitá príroda a čo ľuďom najviac chutnalo. Trdelník nesmel chýbať najmä na svadbách, krstinách a pri cirkevných sviatkoch. Nosieval sa aj ako darček a vždy príjemne obohatil jedálniček.

Recept

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • štipka cukru kryštál
  • 3 lyžice cukru práškového

Na potretie:

  • 2 vajcia

Na obalenie:

  • vanilkový cukor + škorica 
  • vanilkový cukor + škorice + nasekané orechy
  • džem 
  • kokos 
  • kakao

Počas prípravy sme použili 6dielnu sadu formičiek na kornúty od spoločnosti Blancheporte.

Do pár lyžíc vlažného mlieka nadrobíme droždie a pridáme štipku cukru (kryštál). Na teplom mieste necháme vzísť kvások. Vo veľkej mise zmiešame ostatné suroviny (múka, vajce, cukor, mlieko, rozpustené maslo) + kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kynúť 30 - 45 min. Cesto vyváľame na veľmi tenký plát, ktorý pokrájame na prúžky široké cca 3 cm. Pláty obtočíme okolo vymastených formičiek na kornúty a potrieme rozšľahanými vajíčkami. Obaľujeme v cukre, ktorý zmiešame podľa chuti so škoricou, nasekanými orechmi, kokosom alebo džemom. Trdelníky pečieme v predhriatej rúre na 180˚ cca 8-10 minút do zlata. Po upečení opatrne trdelníky dáme z formičiek, aby si zachovali svoj valcovitý tvar. Podľa chuti ich ešte môžeme posypať práškovým cukrom.

Tip: Trdelník vo tvare kornuta možno tiež naplniť ľubovoľnými surovinami - čerstvým ovocím, zmrzlinou, mascarpone s ovocím. To dodá trdelníku trochu inú a netradičnú chuť. 


Prihlásenie
Registrovať
Zabudnuté heslo
Zabudnuté heslo
X
X
X
X